Els drets dels ciutadans a una bona informació

El periodisme en aquests moments és més necessari que mai i pot ajudar a fer més transparent l’administració i el poder. Realitza el dret de la ciutadania a la informació. Encara que a vegades els mitjans de comunicació oblidin que la seva feina està dedicada a la societat i són un servei públic, és important que nosaltres els hi recordem. Una bona informació és bàsica perquè  els ciutadans puguin ser lliures i participar activament en la societat democràtica d’una manera racional.

Per tal de poder fer un bon servei públic el periodista ha de tenir credibilitat,  contrastar la seva informació per mitjans professionals i ha de fer que la seva informació sigui independent dels poders, del govern, de l’economia i que tingui en compte els interessos de la ciutadania. La informació ha de ser lliure, contextualitzada, ètica, al servei de la ciutadania perquè hi tenim dret com a persones que som.

xerrada_fatec_cic_foixP

El periodisme ha d’estar basat en principis i en valors i per això l’any 1992 els periodistes catalans van ser pioners en l’estat en redactar un Codi ètic, on estaven escrits en 12 punts els principis i valors que ha de tenir el bon periodisme. I per tal de vigilar el compliment del Codi deontològic va ser creat el Consell de la Informació de Catalunya (FCIC), que a més informa als ciutadans del seu dret a una informació ètica.

El CIC també ajuda també als periodistes a solucionar els seus problemes ètics que es poden trobar en el treball del seu dia a dia, ja que a vegades el periodista treballa amb tanta immediatesa que no disposa de temps per pensar què és el que fa bé o malament.

 Més informació aquí

Aquesta entrada s'ha publicat dins de actualitat consell de la informació i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *